Verdikt KS o neprijateľnosti zmluvnej podmienky pomôže pri argumentácii

11.06.2012 Prešov

Prešov 11. júna (TASR) – Členovia senátu Krajského súdu v Prešove, ktorí v súdnom spore rozhodli, že dodávateľ služby si do zmluvy so spotrebiteľom zakotvil neprijateľnú zmluvnú pokutu, dnes pred médiami prezentovali odôvodnenie verdiktu.
Podľa predsedu senátu Petra Straku sa rozhodli upriamiť pozornosť na túto problematiku, pretože existuje nezanedbateľné nebezpečenstvo, že priemerný spotrebiteľ nepoukáže na neprijateľnosť zmluvnej podmienky. Najčastejšie sa to, podľa neho, stáva pri uzatváraní zmlúv o službách s dlhodobou viazanosťou, množstvom podmienok, ktoré sú súčasťou niekoľkostranových materiálov.
V konkrétnom prípade, o ktorom vlani rozhodoval KS, neprijateľná podmienka súvisela najmä s tým, že výška pokuty bola stanovená paušálne bez ohľadu na to, koľko času zostávalo do skončenia doby viazanosti.
Sudca dodal, že aj po nadobudnutí právoplatnosti tohto rozsudku dodávateľ služby naďalej používal túto zmluvnú pokutu a podobné klauzuly v zmluvách majú aj ďalšie spoločnosti.
"Podľa nášho zákona, ak právoplatne súd rozhodne o neprijateľnosti zmluvnej podmienky, dodávateľ ju nesmie jednoducho ďalej používať. Znamená to aj to, že nesmie uplatňovať plnenia z takejto zmluvnej klauzuly na súde," vysvetlil Straka.
Pripomenul však, že v prípade iných sporov medzi dodávateľmi a spotrebiteľmi rozhodujú súdy v konkrétnej veci. Účastníci konania však môžu právoplatný rozsudok vynesený senátom KS v Prešove použiť pri argumentácii.
"V každom prípade sudca, ktorý bude rozhodovať podobný prípad, by sa argumentačne mal vyrovnať z dôvodu presvedčivosti rozhodnutia s týmto naším rozsudkom," uviedol Straka.
Vysvetlil, že súd rozhoduje o zákonnosti a nemá právo udeliť sankciu, to je podľa neho v kompetencii orgánov vykonávajúcich dohľad. Takýto podnet im môžu doručiť aj organizácie, ktoré chránia záujmy spotrebiteľov.
"Pomohlo by, keby sa u nás zaviedla právna úprava, podľa ktorej by sa napríklad majetkový prospech získaný z takýchto zdrojov odňal do štátneho rozpočtu a malo by to výrazné preventívne účinky," vysvetlil Straka.
Upozornil napríklad na nemecký právny systém, ktorý vie sankcionovať dodávateľa v prípade, že sa rozhodne o neprijateľnosti zmluvných podmienok. Ak ich neodstráni, hrozí mu finančná pokuta do výšky niekoľko stotisíc eur, alebo dokonca sa trestá stratou slobody pre členov predstavenstva.
 

Vyberte región